Ca l’Isidre de Grevalosa
Castellfollit del Boix

Racó del Muntaner. Sud-est de Grevalosa
    Camí de Castellfollit a Castellar. Abans de creuar la riera de Grevalosa a la dreta

Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Ca l’Isidre de Grevalosa és una casa de finals del segle XIX formada pel cos principal i diversos cossos annexes relacionats amb els treballs agrícoles. La casa primigènia és una edificació de planta rectangular construïda amb pedres regulars rejuntades amb argamassa amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada al sud-est. Consta de planta baixa, pis i golfes. El fornits presenta una composició molt simètrica formada a partir de tres eixos. Al centre s’hi obra l’antic portal adovellat d’arc rebaixat amb la data inscrita de 1892 flanquejat per dues finestres amb llinda de pedra. A l’alçada del primer pis, a la part central, actualment s’hi obra balcó emmarcat amb maons flanquejat per dues finestres amb llinda de pedra i a la l’alçada de les golfes hi ah una petita finestra central. A la banda de sud-oest hi ha l’espai que ocupava l’antic forn de pa. Annexat a la façana est hi ha l’annex amb el celler i l’antic cup de vi, la boixa del qual es troba situada a l’interior de la vivenda. Adossat a la façana posterior hi ha un segon cos annexa construït a la dècada de 1940. Constructivament segueix el mateix sistema de maçoneria que el cos principal. Es tracta d’una construcció de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a ponent. Consta de planta baixa i dos pisos. El frontis presenta una composició simètrica formada per tres eixos, amb dos obertures per eix a excepció de la planta baixa, on a la part central s’hi obra la porta d’accés. Totes les obertures estan emmarcades per un arc de maó pla.

La casa fou construïda l’any 1892 per Isidre Oliva qui a la dècada de 1940 va construir una segons residència annexa per una de les filles.