Ca l'Isidre
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Obaga del Pedró-Comadís. A l'oest del nucli urbà.
  Emplaçament
  Crta. C-241, abans del km 12 trencar a l'esquerra i seguir el camí fins arribar a un grup de cases.
  648

  Coordenades:

  41.55074
  1.45236
  370929
  4601054
  Número de fitxa
  08226 - 300
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Any
  1894
  Estat de conservació
  Bo
  Murs exteriors reformats
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  001200200CG70A0001KJ
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  Ca l'Isidre és una casa que es va edificar entre els anys 1894 i 1896 amb refraccions al segle XX. És un edifici de planta quadrada amb la coberta a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana principal, tancada per un baluard de pedra amb la porta d'accés a ponent i diversos annexes. Consta de planta baixa, primer pis i golfes. El frontis, orientat a migdia, s'hi obra el portal d'accés d'arc de mig punt adovellat i a la dovella clau gravat l'ant 1894 amb dues finestres al primer pis i a les golfes. Entre les finestres del primer pis es conserva un rellotge de sol. Adossat a la façana de llevant hi ha un cos annexa amb una finestra amb llinda de fusta a la part superior, espai que correspondria a l'estable dels animals. La façana de ponent presenta dues obertures de petites dimensions, una situada al nivell del primer pis i l'altre de les golfes. A la banda nord-oest s'hi annexiona un cobert de nova construcció amb un pou d'aigua de planta circular. A la façana nord s'hi adossa un annex actualment sense coberta El parament dels murs és de pedra i argamassa.

  Cal Comadís era la casa de l'amo i fou la primera en edificar-se de les quatre cases que formen el nucli de Comadís, situades a poca distància entre si. Sembla ser que els fills es van fer una casa per cadascú a finals del segle XIX: Ca l'Isidre, Ca la Tecla i Cal Salvador, prop de la casa gran i de les terres que treballaven.

  AJUNTAMENT DE SANT MARTÍ DE TOUS. (2011): Esborrany del Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació.