Ca l'Estrella
Santa Maria d'Oló

Carrer Barri de Sant Tomàs, 10. Nucli urbà d'Oló

Jordi Piñero Subirana

Casa unifamiliar d'estil noucentista (amb reminiscències modernistes) emplaçada al barri de Sant Tomàs. És una construcció de planta quadrada (amb planta baixa més un pis i golfes) que té un petit jardí al costat de migdia. La construcció es basa en un volum cúbic molt regular però que té diferents elements que trenquen la monotonia i li aporten originalitat. Per exemple, el porxo i galeria a dos nivells que abans quedava obert en un dels angles i ara ha quedat cegat, o les finestres de diferents formes ressaltades amb emmarcaments de maó vermellós. Tot plegat configura una composició asimètrica però equilibrada que recorda algunes cases modernistes. Si ens refiem del cadastre, ca l'Estrella es va edificar el 1935.

A les primeres dècades del segle XX va prendre forma l'eixample d'Oló, que va quedar vertebrat per l'eix de la carretera, construïda el 1920. L'altre pol d'aquest eix era el carrer Mendoza (popularment Mundosa) que és com es va conèixer durant un temps una part del carrer de Vic. Havia sorgit de l'antic camí que anava cap a Vic, i es va edificar als primers decennis del segle XX. A la dècada de 1930 va sorgir com una prolongació del carrer de Vic el barri de Sant Tomàs. Les seves casetes unifamiliars d'inspiració noucentista són molt representatives d'aquest moment. Molts dels que van aixecar aquestes cases eren de la família Jubany, propietaris de la casa de cal Tomàs que es troba una mica més avall del carrer i que va donar nom al barri.