Cal Tomàs
Santa Maria d'Oló

Carrer Barri de Sant Tomàs, 2. Nucli urbà d'Oló

Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes que ha quedat parcialment integrada dins el nucli urbà d'Oló. Concretament, entre el final del carrer de Vic i el barri de Sant Tomàs. És la casa més antiga d'aquest sector, probablement construïda al segle XIX. Diferents familiars d'aquesta casa són els que van fundar el barri veí de Sant Tomàs a la dècada de 1930. Consta d'un cos residencial de planta quadrada (amb planta baixa més un pis i golfes), que té un petit cos adossat al sud-est. Els volums originaris de l'edificació s'han mantingut més o menys, però amb reformes modernes substancials. La façana principal, encarada vers el carrer, conserva el portal antic rematat amb arc escarser, i més o menys també les finestres de la planta baixa. La resta de la casa ha estat modificada.

A les primeres dècades del segle XX va prendre forma l'eixample d'Oló, que va quedar vertebrat per l'eix de la carretera, construïda el 1920. L'altre pol d'aquest eix era el carrer Mendoza (popularment Mundosa) que és com es va conèixer durant un temps una part del carrer de Vic. Havia sorgit de l'antic camí que anava cap a Vic, i es va edificar als primers decennis del segle XX. A la dècada de 1930 va sorgir com una prolongació del carrer de Vic el barri de Sant Tomàs. Les seves casetes unifamiliars d'inspiració noucentista són molt representatives d'aquest moment. Molts dels que van aixecar aquestes cases eren de la família Jubany, propietaris de la casa de cal Tomàs que es troba una mica més avall del carrer i que va donar nom al barri.