Ca l'Esquitlla
Capolat

Berguedà
    Es troba en terres de l'antiga parròquia de Sant Quintí de Taravil, a l'extrem occidental de l'actual municipi de Capolat.
    Al costat d'una pista forestal que s'agafa al Grau de les Valls.

42.08259
    1.69259
    391863
    4659773
    08045 - 56
    08044A006000020000SH
    Marta Sánchez Soler - Societat d'Arqueologia del Berguedà

Ca l'Esquitlla és una balma de petites dimensions. Fa uns 3,3 m d'amplada i uns 3,9 m de profunditat. Està orientada cap a l'est i conforma un espai irregular. El sostre mostra un gruix important de sutge, cosa que ens indica una destacable activitat humana a la balma. Al davant de la cavitat hi ha un mur de pedra seca d'aproximadament un metre d'alçada que tanca la balma deixant una obertura d'accés al costat nord. Al nord també s'hi pot veure una fornícula de petites dimensions.

Tot i que és innegable la presència humana al llarg de la història en aquesta balma, les reduïdes dimensions de l'espai descarten el seu ús com a habitatge habitual. El més probable és que aquesta balma, igual que moltes altres de la zona, fos utilitzada com a refugi de treballadors del bosc, ja fossin carboners, llenyataires o pastors. Creiem que va ser emprada amb aquest fi durant el segle XIX, però és probable que també hi fos en èpoques anteriors.

SOCIETAT D’ARQUEOLOGIA DEL BERGUEDÀ (2022) Història dels masos del Municipi de Capolat. Inèdit.