Ca l'Enric - cal Llogari
Granera

Carrer Nou - Barri de Baix
    Al tram central del carrer Nou, la tercera casa de la banda esquerra de la via entrant per ponent

Adriana Geladó Prat

Edifici aïllat amb jardí posterior i accés a la finca des del carrer Nou. Està format per dos cossos adossats que li proporcionen una planta rectangular. Ambdós volums tenen les cobertes de teula àrab de dues vessants, amb els careners paral·lels a la façana principal i estan distribuïts en planta baixa i pis. La façana principal, orientada a migdia, presenta un portal d'accés rectangular protegit per una tribuna sostinguda amb dos pilars. Hi té sortida un finestral rectangular amb porticó de fusta situat al pis superior. La tribuna és de grans dimensions i està caracteritzada per una balaustrada d'obra. Al costat hi ha un gran finestral d'arc rebaixat situat a la planta baixa i una galeria formada per tres obertures d'arc de mig punt al pis. Aquestes obertures estan protegides amb unes balaustrades d'obra que presenten les mateixes característiques que l'anterior. Totes les obertures d'aquest parament tenen els emmarcaments arrebossats i pintats amb el mateix revestiment que cobreix el mur. A la part superior, emmarcant el finestral que dóna accés a la tribuna, hi ha gravada la següent inscripció: "VILLA ENRICH". De la façana de tramuntana, orientada al carrer Nou, destaca el ràfec de dents de serra. A la façana de llevant s'observa clarament un recreixement de l'edifici original amb la construcció del pis superior. La construcció està bastida en pedra de diverses mides disposada de manera irregular, amb bona part dels paraments arrebossats i pintats.

Segons l'expert en toponímia Enric Garcia-Pey, la casa també fou coneguda amb el nom de ca la Mundeta, tot i que aquesta informació s'atribueix localment a la casa veïna de cal Vila.

La construcció apareix mencionada en un llistat de l'any 1880 amb els noms de les cases del carrer Nou, els números de carrer i els seus propietaris. "Cal Llogari" tenia el número 3, estava situada a la vorera esquerra del carrer, es trobava deshabitada i era propietat de "Mariano Riera". Cal destacar que, en origen, l'orientació del traçat del carrer Nou no coincidia amb l'actual. Passava pel davant de les façanes de migdia de les cases situades a la banda sud de l'actual carrer, donat que les façanes principals i les obertures s'orientaven sobretot a la banda amb més sol.

"El carrer Nou l'any 1880". La Granària, 38, 2016, p. 14-17. GARCIA-PEY, Enric (2004). Granera. Recull toponomàstic. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Institut Cartogràfic de Catalunya, p. 45, 57. "Granerí,saps on és?". La Granària, 38, 2016, p. 34. "Granerí,saps on és?". La Granària, 39, 2016, p. 32. "LListat del districte municipal de Granera. 1 de gener de 1880". Fons documental de l'Arxiu Municipal de Granera.