Ca l'Anton Feliu
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Carrer Àngel Guimerà, 41
  158

  Coordenades:

  41.51824
  2.35561
  446232
  4596490
  Número de fitxa
  08214 - 107
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Neoclàssic
  Modernisme
  Popular
  Segle
  XVI-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL - Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  6367009DF4966N0001DT
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Edifici als quatre vents, construït sobre una antiga masia que segons el Catàleg (1997) era de la família II, tipus 2 de la classificació de Danés i Torras. D'aquesta antiga masia, es conserva íntegrament el cos de l'esquerra i elements estructurals dels altres cossos, a l'interior de la nova construcció (parets mestre, obertures amb llindes gravades, etc).
  Consta de planta baixa, dos pisos i terrat pla i una part de coberta de teules. La planta baixa ha estat reformada per encabir-hi un restaurant i la resta de plantes són residencials. La façana principal té una composició simètrica a partir de dos eixos de verticalitat definits en planta baixa pel portal rodó adovellat, originari de la Masa, i una finestra al seu costat dret, d'arc escarser. A la primera planta hi ha dues obertures de balcó amb barana de ferro i finestrals de llibret. Entremig dels dos balcons, hi ha una fornícula dedicada a l'Àngel Custodi. A la segona planta hi ha sengles balconades, també amb finestrals de llibret.
  El parament és arrebossat, llis i pintat, separant la planta baixa d'un color i al resta d'un altre amb un rebocament del que surten franges verticals que enquadren les obertures i els escaires. El coronament és amb una balustrada que fa de barana del terrat, a excepció d'un frontó central on hi ha la data de 1991.

  Destaca l'entrada i el portal modernista dissenyat per Puig i Cadafalch.
  Al costat de l'entrada hi ha un cedre centenari.

  El mas sobre el que està construït el nou edifici, s'identifica amb el Mas Morot, documentat des de mitjans del segle XIV. Els Morot són documentats des de la segona meitat del segle XII com a pagesos dependents de Sant Marçal del Montseny: l'any 1171 són víctimes d'accions violentes per parts dels senyors del castell de Vilassar, en Pere de Sant Vicenç i el seu germà Ramon de Cabanyes.
  Durant el segle XVIII enllacen amb els Marquès i arrel de la decadència d'aquest, els Poals adquireixen la finca.
  Els Feliu consten com a propietaris de la casa des del darrer terç del segle XVIII. L'any 1864 es fan obres d'embelliment de la façana.
  L'Anton Feliu hi construeix la fàbrica de filats que l'any 1858 transforma en vapor. A partir de 1878 i fins a 1893, any de tancament, van traslladant la fabricació a Parets.
  L'any 1905, Puig i Cadafalch dissenya l'entrada.

  AJUNTAMENT DE VILASSAR (1999). Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt.
  BENITO Pere (1996). Notes històriques dels elements del patrimoni arquitectònic del Pla especial i Catàleg artístic i ambiental de Vilassar de Dalt.
  BENITO i MONCLÚS, Pere (2014)."Gruttes" dans un pays sans grottes; dins Vivre sous terre. Sites rupestres et habitats troglodytiques dans l'Europe du sud. Presses Universitaires de Rennes, pp. 189 a 210.
  DOMÍNGUEZ, Josep i OLIVA, Benet (1994). Vilassar de Dalt. Història gràfica. Oikos-Tau. Vilassar de Mar.
  SAMON i FORGAS, Josep (1999). Itineraris: Per la sagrera de Vilassar; dins Ipsa Arca, núm. 2, setembre de 1999. Museu Arxiu Municipal de Vilassar de Dalt, pàgs. 36 a 47.
  SAMON i FORGAS, Josep (2010). Els sants dels vilassarencs; capelletes de carrer. Recull fotogràfic i dades bàsiques. Vilassar de Dalt. Inèdit.