Ca L'Anton
Gisclareny

Al veïnat de Vilella a sota de Cal Miqueló i damunt de Cal Toni Joan al vessant sud de Puigventós
    Al costat de Cal Miqueló a Vilella. Pista de Berta a Vilella (5 km) primer trencall. Sender local

Arruïnada i coberta de vegetació
    Pere Cascante i Torrella

Ruïnes de la casa de Ca L'Anton situada al veïnat de Vilella al costat de Cal Miqueló i per sobre de l'antic mas de Vilella. Es tracta d'una construcció quadrangular adossada a l'est de Cal Miqueló i formada per una planta rectangular de planta baixa, primer pis coberta amb teulada a dues vessants de teula ceràmica, avui inexistent damunt de cavalls i llates i amb el carener paral·lel a la façana principal que s'orienta a migdia i s'organitza mitjançant una porta i dues finestres al primer pis de factura allindada. L'aparell constructiu és el mateix que la veïna casa de Cal Miqueló a base de carreus i fàbrica de maçoneria mal treballada i escairada i unida amb argamassa de calç formant filades més aviat irregulars. L'interior està cobert de vegetació i també de runa.

Casa adossada a Cal Miqueló i formant part de la mateixa o com a cobert o annex a la mateixa. Sembla correspondre a mitjans del Segle XVII o XVIII.

La història d'aquesta casa va lligada amb la veïna de Ca L'Anton (fitxa 203). Sembla ser que la partició de la casa es va fer el 1776 quan figura al cadastre de 1776 (AHG. Cadastre de 1776) amb la finca núm. 72 a nom de Domingo Ardariu on hi havia 5 cases habitades per 3 persones i que pagaven un cadastre personal de 2 lliures i 6 sous, 19 sous i 5 diners de cadastre reial i no especifica que pagava de vapos de bestiar, Posteriorment el 1863 (ACA . Llibrets de compliment Pasqual. Amillarament de 1863, extret de Martín, E; 2005. annex 21 i 22) la casa de Ca L'Anton seria la de cal Mateu o Mingató pel cognom Arderiu. Si fos així Ambdues finques podrien coincidir en una de sola amb diferent nom ja que en el primer cas la casa és ocupada per 4 persones majors de 7 anys i si a la primera no diu res a la segona esmenta que pagava una contribució rural de 168 rals i 48 d'urbana. Aquesta casa va sobreviure el flux migratori del 1900 tot i que ja constava com abandonada.

CABALLÈ I CANTALAPIEDRA, F (1996). Les tres-centes cases de Giscareny. Columna Albí; MARTIN, E (2005). Una mirada sobre la història de Gsclareny. DDAA (2007) Catàleg específic de masies i cases rurals de Gisclareny.Fixa núm. 08 Annex a la normativa.(dades històriques a les masies incloses). AHG. Cadastre de 1776. ACA:Llibrets de compliment Pasqual. Amillarament de 1863. Extret de Martín, E; 2005. Annex, 21 i 22