Ca l'Amar de la Torre
Arenys de Munt

    Maresme
    Sobre l'Ajup (Camí de Can Sala).
    Emplaçament
    Pujant pel Rial de Ca l'Amar des de la carretera de Sant Celoni (C-61).

    Coordenades:

    41.6007
    2.54603
    462169
    4605543
    Número de fitxa
    08007 - 64
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Segle
    XVI-XVII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIN
    National Monument Record
    Defensa
    BCIN/Monument/R-I-51-5177/Llei 16/19850625/BOE
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si: IPA núm. 554
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 008A09010
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    Masia de planta rectangular amb una torre de defensa annexa. La masia consta de tres cossos, planta baixa i dos pisos. Coberta de teules a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana. Portal rodó adovellat. Obertures de pedra granítica treballada. La finestra que hi ha damunt el portal rodó porta la data de 1632. A la façana de migdia hi ha un rellotge de sol pintat l'any 1814. Torre de defensa adossada, de planta quadrangular, consta de planta baixa i tres pisos i acabada amb merlets. Escut familiar esculpit en pedra ubicat damunt l'entrada. A l'interior, el cos central és el vestíbul, on hi entrava el carro i d'on surt l'escala que puja als pisos superiors, on hi ha les dependències dels senyors. Al fons hi ha la cuina. En el cos de l'esquerra hi havia els estables i el celler on es conserva el cup i la premsa. Del celler o de la cuina, no ens ho han deixat veure, surt l'hipogeu. El cos de la dreta està destinat a la masoveria. Davant la casa hi ha un safareig de planta rectangular, en un extrem hi ha el galet en forma de boca de peix, d'on surt l'aigua d'una mina. A l'altre costat hi ha tres rentadores: dues pels senyors i una pels masovers. L'obra és de paredat i amb rajoles a la lleixa.

    Durant la setmana Santa del 2006 es van presentar a la casa descendents que portaven el cognom Amar de la Torre, procedents de Madrid, portaven el dibuix de l'escut familiar que coincidia amb el de la façana.

    Des de la Guerra pertany a la família Carsi. Actualment està a la venda.

    BONET GARÍ, Lluís (1983) Les masies del Maresme. Centre Excursionista de Catalunya i editorial Montblanch. Barcelona. CASALS i COLL, Gaspar (2006). Noms de lloc d'Arenys de Munt, a Fulls arenyencs de cultura, núm. 10, abril de 2006. Ajuntament d'Arenys de Munt, pàg.42. VIADER i CROUS, Montse (1986). Ca l'Amar de la Torre (Arenys de Munt), a Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona, Inèdit.