Ca la Susagna
Saldes

Saldes. Els Serrats. Ca la Susagna. 08697 SALDES
    Barri Els Serrats de Saldes, pista al mirador del Pedraforca

Cortés Elía, Mª del Agua

Conjunt format per l'habitatge principal i una sèrie de coberts i pallisses que complementen la casa. La casa es troba al centre de les construccions, és de planta, pis i golfes sota teulada, amb un cos afegit per la banda de migdia formant angle amb el cos principal. L'habitatge es situa al primer pis, al qual s'accedeix a traves d'una escala exterior. Al costat de la casa hi ha una pallissa de planta i pis, amb assecador al pis tancat amb planxes de fusta vertical, al modus de les pallisses de la zona. Una mica més avall hi ha una altra pallissa amb les mateixes característiques. L'obra de totes les construccions és de pedra calcària de diferents mides disposades irregularment i sense carreus gaire ben tallats, les teulades de teula àrab a doble vessant i les portes i finestres allindades de fusta.

És una masia del segle XVIII que resumeix la tipologia d'aquesta zona, amb una petita explotació de camps de conreu. Es va construir en una època d'alça de l'agricultura a la zona, quan Saldes va viure un increment demogràfic important. Aquesta masia seria una de les poques que es van mantenir ocupades a la zona, vivint actualment de la economia agrícola i ramadera.