Ca la Montse
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Sant Mateu de Bages (Clot de Fontanet)
    Carretera BV-3003, al km. 6,7 trecall de cal Carné direcció sud i continuar uns 1.500 m.

Els elements antics han quedat coberts.
    Catàleg de masies (núm. 235)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes emplaçada al raval anomenat el Clot de Fontanet. La casa presenta actualment un aspecte modern, ja que els murs de pedra han estat arrebossats amb ciment. Es tracta d'una construcció de planta rectangular que tenia un petit cobert adossat a ponent i un altre de més gran a llevant. Consta de planta baixa més un pis. La façana principal, encarada al sud-est, ha perdut els elements constructius tradicionals ja que s'hi han obert finestres i portes de nova construcció i la casa s'ha dotat d'una gran balconada. El cobert de llevant s'ha aixecat en part aprofitant els murs d'un antic cobert.

Casa també coneguda com cal Ramon
    Informació oral facilitada per Joan Serra

Sembla que antigament el lloc on actualment hi ha el molí del Carner i el Clot de Fontanet era conegut com l'Obaga de Sant Mateu. Al final del segle XII en tenia el domini (possiblement només el domini útil) la família Barrufet. Les seves pertinences s'estenien des del mas Bastardas (a Fals) fins a Sant Mateu. Segons Josep Bastardas, en el primer quart del segle XIII la família Fontanet va adquirir una part dels dominis que anteriorment havien pertangut als Barrufet. Els Fontanet eren una família de llinatge noble i militar (cavallers, canonges i jurispèrits). Aquesta família es va establir al mas Fontanet (actualment cal Carné) i els seus dominis s'estenien fins la rasa del Carner. D'aquí ve el nom de Clot de Fontanet.
    A la segona meitat del segle XIX els propietaris de cal Carné (que són descendents directes dels antics Fontanet) van propiciar el sorgiment d'un raval de casetes al Clot de Fontanet. El motiu principal era aprofitar l'abundància d'aigua que sobreeixia en aquest sector, on es trobaven diverses surgències naturals, sobretot al vessant de ponent. Les cases s'emplaçaven al costat d'aquestes surgències i l'aigua s'aprofitava per regar els horts particulars. Segons les inscripcions de les llindes, les primeres cases van construir-se a la dècada de 1870: can Fontanet (1876, tot i que en dades del cadastre hi consta l'any 1850), cal Mateu i cal Peret (1878). Ca la Montse pot ser d'aquesta època o tal vegada anterior. Finalment, a la part superior del turó es van bastir tres cases adossades: cal Pep Gras, cal Joan Gran i una altra avui esfondrada (1881). Algunes d'aquestes cases pertanyien a membres d'una família Fontanet que no té relació directa amb els antics Fontanet que van donar nom al lloc. Totes les cases pagaven un cens anual a cal Carné. A la segona meitat del segle XX prop del Clot de Fontanet s'hi va instal·lar una potent captació d'aigua que encara s'utilitza per al subministrament del nucli de Sant Mateu de Bages. Des d'aleshores l'antiga abundància d'aigua s'ha vist dràsticament disminuïda.
    Pel que fa a ca la Montse, el nom antic d'aquesta casa era cal Ramon. Segons documentació municipal, s'hauria construït el 1850. Ja al segle XX, entorn de 1980 la casa es trobava en ruïnes. Aleshores la va comprar Josep Ortiz, el qual la va reconstruir aixecant de nou parets de pedra i hi va practicar la remodelació actual. També va refer i ampliar el gran cobert de llevant, que servia de magatzem de ferralla. Entorn del 2007 va adquirir l'immoble Joan Serra.