Ca la Mariona
Sant Mateu de Bages

Pla de Sant Mateu
    Des del nucli de Sant Mateu, camí de cal Mestrill en direcció sud, uns 200 m.

Catàleg de masies (núm. 213)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions força grans que forma part d'un raval de Sant Mateu sorgit al llarg del camí que va a cal Mestrill. Es tracta d'una construcció aïllada, una mica apartada de la resta de cases, que té una distribució força regular amb un gran pati davanter que forma un clos tancat de forma quadrada. L'habitatge, de planta quadrada, té adossats coberts per tots els costats excepte al mur de migdia. La casa consta de planta baixa més dos pisos. La façana principal, encarada a migdia vers el pati, presenta una estructura amb dos eixos d'obertures lleugerament asimètrics. Les obertures són amb llindes i brancals de pedra i, en alguns casos, emmarcades amb maó però seguint una tipologia semblant. A la planta superior una antiga arcada ha estat reduïda a balcó. A la part posterior es conserva una bassa. Els diferents coberts, que ocupen una superfície força extensa, són majoritàriament antics i de pedra, excepte els de l'angle nord-oest. Dos murs perimetrals tanquen el pati al costat del camí. Exteriorment, el conjunt ha conservat força bé la tipologia tradicional.

Inscripció a la llinda d'un balcó del primer pis: FRANCISCO FARRES 1880

Entre el segle XVIII i principis del XX va anar sorgint un raval de casetes disperses al llarg del camí que va del nucli de Sant Mateu a cal Mestrill. La casa més antiga és precisament cal Mestrill, que té una llinda amb inscripció del 1749. La següent és ca la Mariona, que té una inscripció del 1880 però podria ser anterior. Més tard, al tombant del segle XX, van sorgir un seguit de cases més agrupades que van aglutinar els pocs serveis que tenia el nucli de Sant Mateu: botiga, sala de ball, escola de nens i escola de nenes. Segons la inscripció d'una llinda, Francisco Farrés hauria fet construir la casa de ca la Mariona l'any 1880. Posteriorment s'anà engrandint amb la construcció dels diversos coberts.