Ca la Margarida
Castellbell i el Vilar

  Bages
  Raval del Clot
  368

  Coordenades:

  41.66521
  1.88545
  407213
  4613206
  Número de fitxa
  08053 - 109
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  001808300DG01D0001OX
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  Masia fonamentada parcialment sobre la roca natural, de planta quadrada, que consta de planta baixa, pis i golfes amb un annex a mà dreta. La coberta és de teula àrabs, a dues aigües i el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia.
  Els paraments són tots de maçoneria, amb pedres vistes rejuntades amb morter. Les pedres cantoneres estan més treballades. Les obertures són de petites dimensions, tant finestres com porta, amb llindes de pedra i estructura quadrada, exceptuant la finestra a la façana sud a les golfes amb forma de punt rodó i el portal d'entrada. Per sobre del portal hi ha un finestral amb balconada i barana senzilla de ferro.
  Annex a la façana est, hi ha un altre edifici. Probablement es tracti de l'antic celler amb una entrada en volta de canó, readaptat als nous usos lúdics de la casa. Els paraments són de maçoneria amb pedra rejuntada amb morter i coberta de teula àrab a una aigua. Tota la planta baixa està realitzada amb pedra i volta de canó. La coberta és de teula àrab a un sol vessant. Hi ha un banc de pedra que va de punta a punta de la façana principal.
  A la façana de migdia hi ha un rellotge de sol de sèrie fet amb rajols ceràmics.

  Per la part del darrera de la casa hi ha un annex adossat amb la boca d'accés a la tina tapiada i arrebossada amb ciment.

  Ca la Margarida està situada al raval del Clot, a l'extrem nord-est del terme municipal de Castellbell i el Vilar, a tocar de l'antic terme de Vallhonesta, que pertany actualment al municipi de Sant Vicenç de Castellet. Entrant pel camí de la Serra en direcció al mas Lledó, a mà esquerra és la última casa del raval.
  L'aparició d'aquestes petites masies o cases pot correspondre al dinamisme agrari del segle XVIII i XIX, sobretot amb el cultiu de la vinya. Aquestes zones més boscoses i ermes menys poblades, van ser explotades amb el sistema de rabassa morta. Així els masos més importants van veure reduir els seus boscos i terres ermes, i al costat de les terres de conreu naixien les vinyes marjades dels rabassaires. Sembla evident que es van anar construint noves cases, a les quals s'assignava un tros de terra al seu voltant.
  En un registre fiscal de l'any 1920, consten com a propietaris de cases en el "Barrio del Calot": Margarida Vila i Trulls, Isidre Prunés i Planell, Josep Torrents i Brunet, Miquel Fainé i Riera, Joan Balart i Boada i Pau Viladoms i Calsina, que era l'amo del mas Lledó.
  A principis de l'any 1936, es confecciona el Padró municipal on consten els habitants de cinc cases del raval del Clot. Margarida Vila i Trulls, de 60 anys, n'és una d'elles. Va néixer l'any 1876; era vídua i treballava a la casa que tenia al Clot, on residia amb la seva filla Candelària Busquets i Vila.

  VALLS i PUEYO, Joan (2006). El Raval del Clot. Castellbell i el Vilar. Col·lecció Temes Històrics, núm. 4. Ed. Ajuntament de Castellbell i el Vilar.