Ca la Laia
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Camí de Vilassar a Sant Bartomeu
  430

  Coordenades:

  41.53955
  2.34749
  445573
  4598861
  Número de fitxa
  08214 - 299
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Modern
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Dolent
  el seu pèssim estat e conservació fa que sigui considerat un jaciment arqueològic
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08213A001000050000JF
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  En el camí de Vilassar a Sant Bartomeu, després de Ca l'Arcís i abans de Cal Camat, hi ha a tocar del camí, les restes del que havia estat la masia de Ca l'Elies, també coneguda com a Can Banús.
  Només es conserven part de les parets externes i un mur atalussat de contenció que separa la finca del camí. En aquest punt s'estreta el pas. En aquest mur hi havia una mena de jeroglífic, barrejant dibuixos i paraules que venia a dir: " A la font d'en Banús s'hi veu de franc". L'havia pintat en Joan Font i Basart.

  També es coneix com a Cal Banús. A l'altre costat del camí, baixant uns graons hi havia la font de Can Banús. L'aigua d'aquesta font es va canalitzar i desviar fent desaparèixer la surgència original.

  Fou reconstruïda a mitjans del segle XIX damunt les restes d'una casa més antiga.
  Quan els propietaris d'aquesta casa es van traslladar a viure al poble, la casa va quedar deshabitada i a la mercè d'ocupes i gent que la va anar malmetent. Per evitar accidents i futurs maldecaps,van decidir enderrocar-la mecànicament. Fa un parell d'anys encara es podia veure part de l'esfondrament de la galeria d'una fresquera o hipogeu, posada al descobert pel pas de les motocicletes i bicicletes de muntanya.
  Figura en el Cadastre de 1774 (Arxiu patrimonial del Marquès de Sant Esteve de Castellar) amb el número 235 amb el nom de Carlos Rafart.

  DOMÍNGUEZ, Josep i OLIVA, Benet (1994). Vilassar de Dalt. Història gràfica. Oikos-Tau. Vilassar de Mar.