C/ Sant Isidre, 15

c/ Sant Isidre, 15

Eclecticisme
    Salvador Viñals i Sabaté (1847-1926)
    El Pla Especial determina que cal conservar estrictament la façana.
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'un edifici d'habitatges construït entre mitgeres i estructurat en alçat en planta baixa, dos pisos i terrat pla transitable. Respon a una tipologia constructiva que busca monumentalitat en l'aspecte de la façana, sense un estil o model determinat, però proper al llenguatge eclèctic pre modernista. Tres eixos verticals defineixen les obertures, amb una clara intencionalitat de simetria. Així, a la planta baixa es disposen una porta d'accés a l'interior i dues grans finestres. A la planta primera tres balcons, amb llosa de pedra i barana de fosa. I a la segona planta hi ha tres balcons gairebé ampitadors, és a dir, amb una volada i amplada decreixent. Del conjunt destaquen quatre grans pilastres que emmarquen les obertures i que estan rematades, sota la cornisa de coronament, per uns capitells d'estil jònic. Aquesta verticalitat decorativa de les pilastres contrasta amb unes faixes horitzontals situades a nivell dels forjats, la qual cosa atorguen a l'edifici aquest aspecte de monumentalitat.

L'autor de l'edifici, Salvador Vinyals i Sabaté (mestre d'obres-1868; arquitecte-1877), deixeble d'Antoni Robert, és autor del projecte de l'Ajuntament de Sitges i de diferents edificis de la vila i de l'Eixample barceloní. Entre altres obres, comparteix amb Antoni Robert l'autoria del nou monestir de Sant Pere de les Puelles a Sarrià i amb Domènec i Estapà, el projecte de la presó Model de Barcelona. A Sitges és un bon exponent de l'estil neorenaixentista que es desenvoluparà dintre del eclecticisme.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)