Casa Francesc Carreras Robert

c/ Sant Isidre, 17-19

Eclecticisme
    Jaume Suñé i Juncosa
    Bo
    El Pla Especial determina que cal mantenir el volum i conservar estrictament la façana; es permet fer noves obertures en la mitgera que dóna al jardí.
    Pla Especial, 272. 2006
    IPA-11958
    Ref. cad.: 62233DF0605N
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici construït entre mitgeres i que disposa d'un alçat de dos pisos (pb + 1p), i d'un jardí que ocupa la banda esquerra de la parcel·la i que també té accés des de la via pública. La façana principal presenta una composició simètrica en la que la definició dels elements arquitectònics aplica el llenguatge eclecticista. A la planta baixa, s'identifica una porta central configurada per un arc escarser i flanquejada per dos finestrals enreixats. En el pis superior se situen tres balcons, amb baranes de balustres, si bé únicament el central disposa de volada, essent ampitats els laterals. El coronament consta d'una cornisa motllurada i suportada per mènsules i d'una barana d'elements ceràmics, en el centre de la qual s'dentifica un frontó triangular, decorat amb antefixes en els extrems i coronat per una palmeta, en la que figura la data de 1889.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. La finca està catalogada com una construcció de tipus B. El projecte arquitectònic original es conserva a l'Arxiu Municipal de Sitges. L'edifici també és conegut com Can Carreras.

Can Carreras és una de les construccions que ocuparen l'eixample sitgetà de 1881, realitzats segons el projecte urbanístic de Jaume Suñé i Juncosa, el mateix mestre d'obres responsable de l'aixecament de l'edifici. Les autoritats municipals van concedir la llicència d'obres el 6 de maig de 1889.
    L'autor de l'edifici, Jaume Suñé i Juncosa, és considerat un dels màxims exponents de l'eclecticisme sitgetà. És autor de moltes obres d'arquitectura de la vila, especialment en el seu eixample, on treballarà intensament a partir de 1868. El seu projecte de l'eixample sitgetà data de l'any 1880, i altres obres d'urbanisme en què va participar són la modificació de la plaça d'Espanya i la reforma de l'entorn del santuari del Vinyet. Entre els edificis que va realitzar a Sitges destaquen, precisament la casa Sans i Bori, la casa Ferret i les cases Catasús i Planes. Fora de la vila també va treballar a Gràcia i a Sant Gervasi.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges
    MILES, C. (1980) "L'obra sitgetana de Jaume Suñé i Juncosa". Butlletí del Grup d'Estudis Sitgetans. Sitges.
    MONTE, M.A. (1986) Inventari del Patrimoni Arquitectònic (IPA) 11958
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)