C/ Sant Francesc, 9

c/ Sant Francesc, 9

Eclecticisme
    Bo
    El Pla Especial obliga a conservar estrictament la façana; es recomana recuperar les obertures de la planta baixa i eliminar els rètols en bandera.
    Pla Especial, 252. 2006
    Ref. cad.: 62203DF0605N
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'un edifici d'habitatges, construït entre mitgeres, amb una façana estructurada en alçat en planta baixa i dos pisos, el qual ha sofert diverses modificacions estructurals a la zona dels baixos (noves botigues que han desvirtuat, amb la moderna decoració, l'aspecte original de les obertures, etc.). Del conjunt destaca el tractament dels balcons i de les balconades, en el disseny dels quals hi ha una clara intencionalitat d'emfatitzar-los. Així, per exemple, a la planta primera s'organitza una balconada central (amb dues obertures) blanquejada per dos balcons; a la segona s'organitza un balcó central franquejat per quatre finestres altes amb uns grans ampits en voladís decorats amb sis mènsules cadascun. La decoració de la façana continua amb una motllura (desenvolupada com un trencaaigües) que emmarca esglaonadament les llindes de les obertures del primer pis. Completa el conjunt un tractament del revestiment de façana diferenciat, segons el nivell de què es tracti. Així, a la superfície corresponent a la planta pis, el revestiment està fet a base d'un arrebossat que imita (amb incisions verticals i horitzontals) un aparell isòdom de carreus disposats al trencajunt, mentre que a la superfície de la planta segona l'arrebossat imita obra vista de maons de cantell. També s'observen unes grans pilastres (d'arrebossat) que emmarquen els laterals de la façana i els dos eixos d'obertures centrals. Corona la façana una cornisa contínua (probablement de pedra) amb motllures i escàs voladís.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 16 que, segons aquesta normativa municipal, inclou una illa de cases característica del creixement urbà de Sitges durant la segona meitat del segle XIX, entorn del c/ Parellades, així com alguns edificis anteriors del c/ Sant Gaudenci.

Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)