C/ Carreta, 32
Sitges
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Edifici construït entre mitgeres, que consta de tres nivells d'alçat (pb + 2p) i que constitueix una mostra de l'arquitectura popular sitgetana del segle XIX. En la seva planta baixa s'identifica un sòcol de pedra i dues obertures, que corresponen a una porta lateral i a una finestra formulada segons els anomenats "quartos de reixa". La finestra mostra, efectivament, una reixa metàl·lica de disseny notablement elaborat; sobre la porta se situa una rajola rectangular, policroma, en la que es representa un paisatge marítim amb escenes de pesca.
Pel que fa al primer pis, aquest presenta una obertura centrada, concretament un balcó, que disposa de volada amb perfil, grapes i suports de ferro i rajoles blanques, decorades amb motius florals blaus. La barana, igualment metàl·lica, és de barrots simples.
Pel que fa al darrer ras de la finca, s'aprecia novament una única obertura; es tracta d'un altre balcó, quasi ampitat i amb una petita volada d'obra de perfil triangular.
En el coronament es localitza un fals ràfec i una tortugada, per sobre dels quals se situa la barana metàl·lica del terrat transitable de la finca.
Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 10 que inclou dues àrees ben diferenciades: d'una banda, la zona del c/ Major que comprèn les mostres més representatives de l'arquitectura sitgetana realitzada als segles XIX i XX; d'altra banda, s'integra en aquest conjunt una part de l'arquitectura popular del c/ Carreta.
Història
El c/ Carreta és d'origen gòtic i mostra edificis construïts entre mitgeres, generalment de tres plantes, que conformen un notable conjunt d'arquitectura popular. Històricament, aquesta via formava part del primer raval que es va desenvolupar a la vila medieval, a partir de la muralla del nucli originari.
Bibliografia
Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)