C/ Carreta, 19

c/ Carreta, 19

El Pla Especial obliga a la conservació íntegra de la façana
    Pla Especial, 76. 2006
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici construït entre mitgeres i amb un alçat de dos nivells (pb + 1p). Constitueix una bona mostra de l'arquitectura popular present en el nucli antic de Sitges. La façana combina l'encalat blanc amb el color blau que s'aplica als elements arquitectònics, metàl·lics i porticons de fusta. Destaca l'alçada a la que se situa el balcó del primer pis, que indica una cota de circulació inusualment elevada.
    En la planta baixa s'identifiquen dues portes d'idèntic disseny -llinda en forma d'arc rebaixat-, però de dimensions dissemblants. Els brancals i les llindes podrien estar conformats per carreus de pedra, tot i que l'encalat blanc cobreix la morfologia dels materials i impedeix identificar-los amb claredat.
    El balcó del primer pis es troba centrat respecte de l'amplada del frontis. La volada, probablement d'obra, presenta el perfil motllurat i està sostinguda per dos grans suports metàl·lics en forma de voluta. La barana metàl·lica és de barrot simple i l'obertura no presenta cap tret especialment remarcable.
    Sobre el balcó s'identifica una cornisa motllurada, que tradueix a l'exterior el forjat corresponent al primer pis, i el ràfec de la teulada. Destaca també el disseny del pujamobles metàl·lic.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 8 que inclou, segons aquesta normativa municipal, l'illa de cases que millor conserva l'arquitectura sitgetana realitzada entre el segle XVII i inicis del segle XIX, excepte el Passeig de la Ribera i el c/ Major, on molts edificis van ser substituïts després d'aquest període.

Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)