Bust a Salvador Perarnau
Súria

Xavier Llovet
    Existeix una còpia al barri del Fusteret, a cal Cabo, casa natal de Salvador Perarnau
    Ajuntament de Súria, C/ Ernest Solvay, 13, 08260-Súria
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Es troba instal·lat al centre d'un petit jardí amb tres pins i una olivera. Es tracta d'un bust de bronze sobre peanya de pedra, que és un retrat del poeta surienc Salvador Perarnau i Canal. Es va instal·lar allà el 1995, però l'escultura està feta per l'artista Xavier Llovet el 1966.

El model d'argila i una còpia en bronze es conserven a Cal Cabo, al barri del Fusteret.

Salvador Perarnau i Canal (Súria, 13.12.1895 - 10.01.1971) poeta, va nàixer a cal Cabo (aquesta casa te aquest nom per l'ofici d'un dels avantpassats, que era cabo dels Mossos d'Esquadra). Va estudiar al seminari de Vic des dels 10 fins els 18 anys. El 1918 l'Ajuntament va pagar l'impressió del seu primer llibre de poemes (REGUANT, 1997). Va treballar a les mines de Súria, a una asseguradora i com a sots-arxiver a Manresa, però aviat va marxar a Barcelona .Col·laborà a l'Esquella de la Torratxa" a l'època de Primo de Rivera i va acabar tres setmanes a la presó. Es va casar l'any 1932. Va exercir de funcionari de la Generalitat republicana, passant l'any 1939 a França, d'on va tornar l'any 1948, fent de professor de llatí i grec a l'Acadèmia Cots de Barcelona. Finalment, els darrers cincs anys de la seva vida els va passar a Súria, (FÀBREGA, 1993). Va ser nomenat mestre en "Gai Saber", el 1929, guanyà l'Englantina i el 1935, la "Flor Natural" i, a París, el 1965, la "Viola d'Or". Va rebre l'homenatge de tot el poble el desembre de l'any 1966

FÀBREGA I SIVILA, Ramon (1993) "Salvador Perarnau. Notes biogràfiques" a Cererols, mil anys d'història (993-1993) pp. 105-111, Súria, Ajuntament de Súria i Associació d'Amics i Veïns de Cererols.

REGUANT i AGUT, Josep (1997) Súria. Història en imatges 1894-1975. Col·lecció "Fotografia històrica", núm. 4. Manresa: Angle Editorial, Centre d'Estudis del Bages. Informació oral d'en Josep Perarnau, gener de 2000.

REGUANT, Josep; CASTELLANO, Albert (1980) Súria insòlita. Col·lecció de textos de la exposició duta a terme pel Banc de Madrid i les Joventuts Musicals de Súria.