Bòvila del Pilar
Sant Feliu Sasserra

Sector est del terme municipal
    A 200 metres de la carretera B-431, punt quilomètric 62'2

Regular
    El conducte d'extracció de fum es troba parcialment perforat en dos punts deixant a la vista l'obra ennegrida pel fum. La coberta del forn i les arcades es troben pràcticament cobertes per vegetació i parcialment derruïdes.
    Jordi Compte i Marta Homs

La bòvila del Pilar es troba situada al capdamunt d'un petit turó a tocar de la masia del Pilar, a la banda de llevant de la carretera que travessa el terme municipal.
    És una bòvila semicontinua constituïda per una xemeneia, el forn de cocció i el conducte d'extracció del fum. La xemeneia és d'estructura senzilla construïda amb obra vista. És de planta rectangular amb el fust en forma troncocònic i s'alça en una altura aproximada de 10 metres a sobre el monticle. A la base té una petita obertura orientada al sud-est, direcció en la qual segueix el conducte d'extracció de fums, construït amb obra i soterrat seguint el desnivell de la vessant del turó. Aquest conducte enllaça amb el forn, el qual es situa a uns cinquanta metres de la xemeneia. El forn de cocció d'obra està format per una estructura en forma de cub construït amb maçoneria de pedra i cantonades delimitades amb obra vista. Presenta una doble arcada parcialment derruïdes, emmarcades amb maó a plec de llibre, una d'elles totalment coberta per vegetació.

Antigament, cada masia amb una certa entitat comptava amb un forn d'obra dins les seves terres. La funció dels forns d'obra era coure maons i teules principalment, que servien per arranjar o ampliar les edificacions ja existents, o bé per a fer-ne de noves. Modernament van sorgir les bòviles, que oferien una funció similar amb un sistema evolucionat. La bòvila del Pilar va deixar d'utilitzar-se als voltants de 1980.