Bocamina de sota la fàbrica del ciment
Guardiola de Berguedà

Situada a sota de la fàbrica de "Cementos collet S.A"
    Prop del riu i a sota de la fàbrica de cementos collet

Uutilitzada com a zona d'abocament de runa.
    Pere Cascante i Torrella

Antiga explotació d'extracció de carbó en galeria i piquets de fusta, avui desapareguda sota el terrer de Valldeperas. Aquesta mina estava quasi a a tocar lo cota del riu Saldes.

Només es pot visualitzar l'antiga escombrera

Mina que va ser explotada des dels anys 1944 al 1949. Al 1949 la mina perd rendibilitat i les barrinades provoquen certa inestabilitat a la fàbrica del ciment ja que trontollava i en feia perillar la seva integritat i decideixen clausurar-la. La va explotar una concessió anomenada de Carbones Guardiola S.L amb Llorenç Escriu i Fulgenci Benítez com a capdavanters i posteriorment i s'hi afegeix Bartolom, Casas, propietari de Cementos Collet S.A. Va tenir un curt període de vida.

CASAS SOLER, QUIM (2004). "Explotacions mineres" a Erol. Splement núm. 3 . p.31-33. ORIOLA, JOSEP; SOLER RAMON (1997). Relleu fotogràfic de les mines del Bergueda. Berga.