Bòbila Jané
Vilafranca del Penedès

Prehistòric
    Neolític
    troballa aïllada
    Pla d'ordenació urbanística municipal de 2003
    Jordi Montlló Bolart

Troballa d'una peça aïllada, sense més notícies d'altres descobriments. Es tracta d'una peça de contrapès de pal cavador que es va troabar en fer una bassa de poca fondària en la potent capa d'argiles (segons Giró en 1957-58).
    És una peça discoïdal amb perforació central bicònica de 12 cms de diàmetre, 4,5 cm d'alçada amb un diàmetre del forat central de 3,2 x 3,5 cm respectivament i pesa 605 grams.

Segons assenyala la fitxa de l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya, la troballa d'aquesta peça aïllada pot indicar l'existència de sepulcres de fossa en els terrenys colindants.

Troballa fortuïta feta l'any 1959 en un lloc proper a l'edifici de l'antiga bòbila i comunicada pel propietari el Sr. Jané.

GIRÓ ROMEU, Pere (1958). "Maza o contrapeso discoïdal procedente de la Bòbila Jané de Vilafranca", dins Boletin de la Biblioteca-Museo Balaguer, vol. V (1957-58), pp. 119-123.
    GIRÓ ROMEU, Pere (1962). "Maza o contrapeso discoïdal procedente de la Bòbila Jané de Vilafranca", dins Actas del VII Congreso Nacional de Arqueologia (Barcelona, 1960). Zaragoza, pàg. 309.
    GIRÓ ROMEU, Pere (1962)."Notas de arqueologia de Cataluña y Baleares. Vilafranca", dins Ampurias. Vol. XXIV, 1962, pàg.309.