Bauma dels pobres
Castellbell i el Vilar

Pla del Mas Roig

Està tapiat per evitar mals pitjors.
    Jordi Montlló i Laura Bosch

Bauma natural situada damunt el cingle del torrent del Carner, sota el pla del Mas Roig. Es diu, que aprofitant l'isolament del lloc i la cavitat natural, el matrimoni Monjonell, propietaris de Sant Jaume i de l'emplaçament, construeixen un edifici de planta circular que recorda les barraques de vinya, amb el parament de pedra vista. A l'interior provist de cuina, llar de foc, taula i lliteres, comunicava mitjançant una escala de cargol de fusta amb la bauma.

També se l'anomena Balma del pla del Mas Roig o Balma dels Gitanos, segurament per l'ús com a refugi que se'n degué fer en algun moment. Sembla que és en aquest punt on hi havia el desaparegut Mas Roig que donà nom a la plana de conreu.

ENRICH i VILADOMS, Montserrat (2011). El poble de Sant Cristòfol. El cor del poble. Els últims 25 anys a Sant Cristòfol. Ed. Sant Cristòfol Books.