Bassès Perafita

Osona
Sector oest del terme municipal
A 2000 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 10'700.

Coordenades:

42.03662
2.08804
424517
4654244
08160-15
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
XVIII
Bo
Legal
Normes Subsidiàries de Perafita. 1991.
Sí, IPA. 23.297
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 007A00004
Jordi Compte i Marta Homs

Bassès està situada en un punt lleugerament elevat dins la vall per on transcorre el rec de Bassès, delimitada al nord pel serrat del Molar i al sud per la baga de can Carbó, uns 200 metres al sud-oest d'un petit embassament.
Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes bastit amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
La façana principal, orientada al sud, conté a nivell de planta baixa un portal emmarcat amb pedra bisellada, dues finestres emmarcades amb pedra bisellada, una espitllera emmarcada amb monòlits de pedra treballada i una finestra petita emmarcada amb maó. Al primer pis hi ha tres finestres emmarcades amb pedra bisellada i ampit motllurat, la central de les quals té la llinda decorada amb diverses motllures que acaben en un arc conopial amb un motiu circular a l'interior, i a les golfes hi ha tres finestres emmarcades amb pedra bisellada. A la dreta de la façana hi ha un cobert adossat de grans dimensions.
La façana oest conté a nivell de planta baixa una espitllera i una finestra emmarcades amb monòlits de pedra treballada. Al primer pis hi ha una finestra emmarcada amb maó i a les golfes una finestra de majors dimensions també emmarcada amb maó.
La façana nord conté a nivell de planta baixa quatre finestres, una de les quals emmarcada amb monòlits de pedra treballada. Al primer pis hi ha quatre finestres més, dues de les quals emmarcada amb maó i una, emmarcada amb pedra bisellada, i amb la data de 1749 inscrita a la llinda. A nivell de golfes hi ha dues finestres emmarcades amb maó. A l'esquerra de la façana hi ha adossada una estructura de dos nivells bastida amb murs de maçoneria de pedra i amb les obertures emmarcades amb maó.
La façana est està dominada per l'estructura adossada, deixant una petita part de la façana del volum principal a la vista, tot i que no conté cap obertura.

Bassès es troba documentada l'any 1292, tot i que l'edifici actual és una construcció d'època moderna

MASRAMON, Ramon (1990). El Lluçanès Central. Història de la baronia de Lluçà. Ajuntament de Prats de Lluçanès.
Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Perafita. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya. 1991.