Bassa del Puigsec
Sant Julià de Vilatorta

El Puigsec
    A uns 100 m al sud-est del mas, a tocar de l'encreuament de camins.

Virgínia Cepero González

Bassa de forma arrodonida, situada a uns 100 m al sud-est del mas Puigsec, dalt d'un marge. S'omple amb l'aigua d'una escorrentia plujana, fet pel qual hi ha poca aigua durant l'estiu o en períodes de sequera.
    Les seves aigües són eutròfiques i, en èpoques plujoses, prenen tonalitats marrons i groguenques.
    A la bassa hi viuen amfibis com la granota comuna (Rana perezi), la reineta (Hyla meridionalis), i rèptils com la colobra escurçonera (Natrix maura).
    Tot i que actualment es troba en desús, antigament era utilitzada com a abeurador per al bestiar.

- DIPUTACIÓ DE BARCELONA (2002). Inventari de Basses del Pla Especial de Protecció i Millora de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Àrea d'Espais Naturals, Serveis d'Acció Territorial.
    - ITINERARIS DE LA XARXA DE PARCS NATURALS. DIPUTACIÓ DE BARCELONA: www.diba.cat/parcs/itineraris/guilleries/