Puigsec
Sant Julià de Vilatorta
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Gran masia formada per l'edifici originari i diversos cossos annexos, corresponents a les ampliacions i reformes de la casa al llarg del temps.
La coberta és a dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana principal.
És construïda amb murs de pedra lligada amb morter de calç. L'acabat de la coberta és amb teula ceràmica aràbiga.
La casa té dos accessos; el principal, situat al mur que envolta la casa, amb una gran reixa ornamentada; la secundària, que dóna al pati de la casa per la part posterior, amb una antiga reixa, de factura més senzilla.
La façana actual, corresponent a la reforma de la casa al segle XX, està orientada al sud-est.
L'antiga façana es troba envoltada per una galeria amb arcs de pedra sense polir, que forma al pis superior una gran balconada.
Segons el Catàleg de masies i cases rurals del POUM (Pla d'Ordenació Urbanística Municipal) de Sant Julià de Vilatorta, l'entorn de la masia està considerat AEAP (Àrea d'expectativa arqueològica protegida). Aquesta compren un cercle de 200 m de diàmetre aproximat, i engloba la totalitat del camp, turó o altre element geogràfic que quedi exclòs en part de l'àmbit marcat. Abans de realitzar obres de moviment de terres, terraplenats o enderrocs s'haurà de presentar a l'Ajuntament un informe d'intervenció preventiva signat per un tècnic en arqueologia, d'acord amb el que preveu el decret 78/2001 de 5 de març del Reglament de protecció del patrimoni arqueològic i paleontològic, publicat al DOGC el 13/03/2002.
Història
El Puigsec és mencionat com a "Puiosicco" a un manuscrit de l'any 980, conservat a l'Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic.
Segons la documentació antiga, al segle XI, els seus hereus eren propietaris d'un gran territori amb diverses masoveries.
L'any 1337, el Puigsec fou cedit pels Bellpuig al monestir de Sant Llorenç del Munt.
El porxo modernista d'arcs parabòlics i l'arc d'entrada a la casa són obra de Miquel Pallàs.
Bibliografia
- DIPUTACIÓ DE BARCELONA (2002). Inventari del Patrimoni Construït del Pla Especial de Protecció i Millora de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Àrea d'Espais Naturals, Serveis d'Acció Territorial.
- GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1986). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Sant Julià de Vilatorta).
- H. M. TALLER D'ARQUITECTURA I CONSTRUCCIÓ S. L (2010). Catàleg de masies i cases rurals. POUM. Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta. Sant Julià de Vilatorta.
- PLADEVALL i FONT, A. (1994). Puig-L'Agulla i Vilalleons: un santuari i una parròquia mil·lenària. Barcelona: Ed. Montblanc-Martín.