Bassa del Pinsà
Castellbell i el Vilar

Torrent dels Abadals

Jordi Montlló i Laura Bosch

La bassa del Pinsà, està ubicada al sud-oest de la masia que porta el mateix nom. S'hi accedeix des del camí que mena al Morrolius però també des del camí del Pinsà, que travessa la riera de Marganell. Un cop arribats a la casa, cal resseguir el torrent dels Abadals, en direcció al mas Colomer. Un centenar de metres, a mà dreta, en un revolt hi ha una cinglera d'uns quatre metres de fondària. Al damunt s'hi ha construït un mur de pedra de 0,60 metres de gruix, que fa de contenció alhora que serveix de passera per accedir d'un costat a l'altre de la llera.
    En un dels extrems del mur, hi ha una comporta que en cas de necessitat, permet deixar sortir l'aigua cap el torrent avall. Torrent amunt, el sòl és tot una gran llosa natural de pedra. Destaquen els murs de pedra seca aixecats a ambdós costats per tal de canalitzar les aigües pluvials procedents de les diferents torrenteres que desaigüen al torrent dels Abadals.

Les aigües d'aquest petit embassament servien per regar els horts de la masia. El torrent dels Abadals té el seu origen entre els turons de Comellats i el de Morrolius, a la zona de la Creu de la Capella. Avança en direcció nord i gira cap el nord-est en direcció al Pinsà. A partir de la bassa, trenca sobtadament cap a l'est iniciant un fort descens fins al riu Llobregat, a tocar del mas dels Abadals que li dóna nom.