Bassa de Santa Creu
Olost

Sector nord-oest del terme municipal
    A 710 metres de la carretera BP-4653, punt quilomètric 4'350.

Jordi Compte i Marta Homs

La bassa de Santa Creu està situada al nord de la casa Gran i a l'est de l'església de Santa Creu de Jutglar, davant de les antigues escoles de Santa Creu, actual seu del Consorci del Lluçanès. La bassa situada en un extrem d'una explanada rocosa era un punt important d'abeuratge dels ramats transhumants que transcorrien pels dos camins ramaders que conflueixen en aquest lloc i del bestiar de peu rodó dels traginers. A l'extrem sud de la bassa hi ha alguns pollancres, un dels quals força vell; prop seu hi ha la casa Gran, que havia estat una casa de parada de pastors i ramats.

Aquesta zona de Santa Creu de Jutglar és un punt important dins l'àmbit de la transhumància ja que en ell hi conflueixen dos dels principals camins ramaders que creuen el Lluçanès.

TORRES, Jordi i COROMINAS, Josep (2004). Ruta de transhumància. Santa Creu - La Torre d'Oristà - Santa Creu. Solc, àmbit de recerca i documentació del Lluçanès.