Bassa de Joan Romanyà
Collbató

Torrent de la Codolosa (muntanya de Montserrat)
    Cal agafar el camí que va a la Salut. És a 100 m de l'area d'esplai.

Els Amics del Dall netegen periòdicament els accessos i la bassa.
    Assumpta Muset Pons

La bassa de Joan Romanyà és un dipòsit rectangular amb una capacitat de 31.000 litres, construït amb murs de pedra i morter de calç, d'un gruix d'entre 30 i 50 cm. L'interior està arrebossat amb ciment impermeable i la part superior està rematada amb una filada de totxos massissos posats de cantell. A l'interior, a la paret nord, hi ha una placa de pedra amb la llegenda "Joan Ramanyà, 1948". Al costat hi ha un safareig d'uns 1.000 litres de capacitat, que fa les funcions de decantador, amb dues places per rentar.
    Té dues boques per on entra l'aigua que ve pels recs que baixen de la Codolosa i de la muntanya i diversos sobreeixidors, que aboquen l'aigua a un altre rec que dóna al torrent de la Salut.

Aquesta partida de terra pertanyia a la finca de Can Vidrier, que era propietat del Sr. Galvany. Després de la guerra Civil Espanyola passà a mans de Joan Romanyà, mentre que la part on ara hi ha l'àrea d'esplai de la Salut va ser cedida a l'Ajuntament. El nou propietari féu construir, o potser només adobar, la bassa, i per deixar-ne constància hi posà una placa. El safareig era utilitzat per algunes dones del poble per fer la bugada. Després el complex va ser abandonat i envaït per la vegetació. El 1995 un grup de voluntaris va arrebossar i netejar la bassa; el 2002 es va fer una fitxa amb les característiques i l'estat de conservació; el 2007 un altre grup de voluntaris va netejar la bassa i un tram de les canalització; i, més recentment, s'ha adobat el dipòsit i s'han recuperat 120 m dels recs.

Ivan Fernández, de Collbató (10-1-2011).