Bassa de Can Falgar
Santa Eulàlia de Ronçana

Camí de Can Sabater
    A tocar de la carretera de Bigues, sobre el camí de Can Sabater

Marta Lloret Blackburn - Antequem S.L.

La bassa de Can Falgar està situada a llevant de la masia homònima, a l'altre costat de la carretera. És un dipòsit ovalat que amida uns 40 metres de llargada per un màxim de 20 d'amplada. S'omple de l'aigua del rec de Dalt, que finalitza en aquest punt. Les parets que l'envolten estan fetes de pedra revestida amb morter, mentre que a la part de migdia el mur presenta lloses ceràmiques inclinades que indiquen que s'utilitzava com a safareig. Al voltant de la bassa hi creix vegetació molt exhuberant, entre la qual destaca per la seva antiguitat un roure i uns pollancres.

El rec de Dalt finalitza en aquesta bassa.

La bassa de Can Falgar es devia construir a finals del segle XVIII, quan el ramal principal del rec de Dalt va desviar-se fins a seguir paral·lel a l'actual carretera de Bigues. Durant el segle XX ha estat reparada en alguna ocasió.