Bassa de can Batlle
Vallirana

Plaça de la Masia - Parc de la Bassa
    Adossada a l'extrem de migdia de la Masia-molí de can Batlle, davant del parc de la Bassa

XV-XIX
    Ajuntament de Vallirana
    Adriana Geladó Prat

Bassa de planta triangular adossada a la cantonada de migdia del molí de can Batlle. Està delimitada per la plaça de la Masia, el parc de la Bassa i la riera de Vallirana. Conserva restes dels cinc contraforts originals que la sostenien adossats a la banda sud-est, que està orientada a la riera. A l'extrem de llevant s'observa la part superior del cup a través del qual l'aigua arribava al molí. És de planta rectangular, amb l'obertura circular a la part superior i està bastit en pedra desbastada de mida mitjana, disposada en filades regulars i lligada amb morter de calç. De fet, tot i que la bassa està completament reformada, l'aparell original és el mateix, inclosos els contraforts. La part interior de la bassa està pavimentada i sense aigua.

La bassa és originària de finals del segle XV i feia funcionar el molí fariner de rodet horitzontal de can Batlle. L'aigua provenia de la bassa de can Marsell, actualment desapareguda, mitjançant un rec que s'alimentava de la Font d'Armena. Aquest rec passava pel mateix traçat que l'actual passatge del Rec. A mitjans del segle XIX, amb la construcció del molí de dues moles, la bassa fou molt ampliada arribant a mesurar 70 metres de llargada (ocupava l'actual parc de la Bassa). Va estar alimentant al molí fins a la dècada dels anys 20 del segle XX, quan aquest deixà de funcionar. Destaca el fet que l'any 1938 es va presentar un projecte per transformar-la en piscina i en bassa de reserva pels horts de la Parellada, tot i que no es dugué a terme. A partir d'aquest moment, i fins a la dècada dels 60, va servir per regar els horts de la zona. Posteriorment es va enderrocar per crear-hi una esplanada, alhora que la masia es va tancar. Tot el conjunt de la Masia-molí de can Batlle fou reformat a la dècada dels anys 90

AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 57, 117. ASSOCIACIÓ AMICS DE VALLIRANA (1998). Vallirana. Barcelona: Viena, Columna, p. 34. OLLÉ, Francesc (2014). Episodis de guerra, entorn de pau. La Vallirana dels anys trenta. Vallirana: Nèctar editorial, p. 82. OLLÉ, Francesc (2016). Vallirana, poble d'aigua. Vallirana: Amics de Vallirana, p. 29. RICH LLORENS, Judit (2015). Inventari del Patrimoni Cultural de Vallirana. Treball de pràctiques UAB / Ajuntament de Vallirana.