Barri de Sant Roc
Palau-solità i Plegamans

  Vallès Occidental
  Barri de Sant Roc
  Emplaçament
  Intersecció del carrer de les Torres amb el de la Font.

  Coordenades:

  41.59617
  2.1714
  430945
  4605273
  Número de fitxa
  08156-136
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Medieval
  Segle
  XII-XIV
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Catàleg de béns a protegir POUM (2015), nº 8.33. APA.
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08155A001000240000PH
  Autor de la fitxa
  Virgínia Cepero González

  Es tracta dels vestigis d'una construcció feta amb maçoneria de carreus de pedra ben escairats, lligats amb morter de calç i ordenats en filades horitzontals paral·leles, que configuren un aparell de factura medieval (datable entre el segle XII i XIV). Només s'observen dos murs perpendiculars que sobresurten del talús, i que formen un angle en una zona de canvi de pendent del terreny.
  Un dels murs presenta un arc fet amb carreus que crea una cavitat, actualment mig colgada per la terra. Es desconeix la seva utilitat.
  També es pot observar com el mur paral·lel a les corbes de nivell tenia continuïtat més enllà del mur que el subjecta perpendicularment, però que aquest ha estat esfondrat o es troba colgat de terres.
  La neteja de terres i de la vegetació que cobreixen i rebleixen aquesta antiga i sòlida construcció, permetria determinar la seva morfologia, característiques físiques i entitat.
  Tot i que no es pot assegurar l'ús d'aquest element, probablement feia de contenció del cabal d'aigua provinent de la zona més elevada del terreny, a manera de bassa o cisterna, canalitzar-la i fer moure alguna construcció hidràulica tipus molí, o fins i tot podria correspondre a la mateixa estructura del cos del molí, concretament la seva part inferior on hi hauria les rodes.

  Fotografies: Catàleg de béns a protegir, POUM (2015).

  ROIG BUXÓ, J. (ARRAGO S.L.) (2011) Catàleg de protecció del patrimoni arquitectònic i arqueològic. POUM. Palau-solità i Plegamans: Ajuntament de Palau-solità i Plegamans.