Barraques mineres de Coll de Pradell
Vallcebre

Coll de Pradell

Es troben enrunades
    BCIL, aprovat el 06/03/19 pel Consell Comarcal
    OPC - María del Agua Cortés Elía

Als voltants de les instal·lacions mineres, hi ha les restes d'antigues barraques mineres que utilitzaven els treballadors de les mines com a habitatge durant el temps en què hi treballaven. La majoria d'elles són fetes amb pedra seca, i les tècniques constructives i acabats varien molt d'una barraca a l'altra, depenent de la traça o mestria dels seus constructors.
    Hi ha localitzades més d'una trentena de restes de barraques a la zona de coll de Pradell, tan al voltant de la mina Enriqueta com de la mina Nova, donant una idea aproximada de la quantitat de persones que hi treballaven i habitaven la zona, aproximadament 250 persones. La majoria d'elles eren persones immigrants provinents de l'estat espanyol, tot i que també les utilitzaven temporalment persones que venien d'arreu del Berguedà i de la resta de Catalunya.
    La majoria eren de pedra seca amb coberta de teula, i només resten arrencades de murs i es troben cobertes de vegetació. Les coordenades corresponen a algunes de les que s'han localitzat.

S'han identificat algunes restes de barraques de les que posem aquí les UTM:
    X: 399070, Y: 4672757
    X: 399065, Y: 4672751
    X: 398928, Y: 4672858
    X: 398897, Y: 4672817
    X: 398930, Y: 4672819
    X: 398906, Y: 4672806
    X: 398918, Y: 4672856
    X: 398932, Y: 4672852
    X: 398937, Y: 4672800

Les mines de Coll de Pradell estaven lluny del poble de Vallcebre i els miners van haver to pujar i baixar a peu. Molts dels miners eren de fora i no tenien casa al poble. Per solucionar els problemes de habitatge i de transport, especialment dur a l'hivern, els mateixos miners van construïr barraques de pedra prop de la Mina Enriqueta en la banda nord de la pista que anava de Vallcebre a Saldes per Coll de Pradell.

ORIOLA, Josep i SOLER, Ramon (1997). Relleu fotogràfic de les mines del Berguedà. Berimprès SL.
    Cortés Elía, María del Agua (2017) Expedient per a la declaració de les antigues instal·lacions mineres de Coll de Pradell com a Bé Cultural d'Interès Local BCIL. Diputació de Barcelona.