Barraca (propera al Tint) Avinyó

  Bages
  Avinyó
  propera a la Fàbrica del Tint

  Coordenades:

  41.86072
  1.9836
  415640
  4634812
  08012-20
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Modern
  XX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 016A00020
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta quadrangular totalment enrunada de la qual es conserven tres de les quatre parets i, igualment, ja no hi ha cap vestigi del possible sostre. Per l'estructura, es tractaria segurament d'una barraca del segle XX. Està feta de carreus de pedra irregulars en sec. Actualment, se n' ha aprofitat una de les parets de pedra per adossar-hi una altra barraca moderna feta de totxanes.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.