Barraca del Pujol Avinyó

  Bages
  Avinyó
  prop de la Fàbrica del Tint

  Coordenades:

  41.85946
  1.98542
  415790
  4634670
  08012-21
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  Contemporani
  XX
  1944
  Bo
  L'estat es força bo tot i que l'arbre que cobreix gran part del sostre posa en risc la pròpia estructura.
  Inexistent
  Fàcil
  Productiu
  Privada
  Ref. cad.: 016A00020
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de l'any 1944, tal i com podem apreciar en un pedaç de ciment que hi ha al lateral esquerre de la porta d'accés. En aquest mateix pedaç de ciment es poden apreciar les sigles J.P. Es tracta d'una barraca quadrangular, d'uns 10 m2, amb una obertura com a porta en la paret de migjorn. Té una altra obertura en forma de finestra a la paret de llevant. Recentment s'hi ha adossat un cobert per poder protegir la collita a la seva vessant esquerre. Aquest afegit es pot observar perfectament en la fotografia 3. El sostre té doble vessant i està cobert per lloses de pedra i part de les branques i fulles d'un arbre. En la vessant de llevant, hi ha uralita per tal de reforçar el propi sostre. Aquest es recolza sobre bigues de fusta. Les parets estan lligades amb morter.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.