Barraca del Pués 1 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  prop de la Fàbrica del Tint

  Coordenades:

  41.86043
  1.98549
  415797
  4634778
  08012-22
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Modern
  XX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 016A00022
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya en ruïnes, de les quals només ha desaparegut el sostre. Es tracta d'una estructura quadrangular, amb una superfície aproximada de 10 m2, i construïda amb carreus irregulars de pedra lligada amb morter. El sostre presenta doble vessant i estaria cobert per unes lloses de pedra tal i com encara es pot apreciar en algunes parts elevades de les parets. Presenta una obertura en forma de porta al mur de migjorn.

  Hi ha excés de vegetació a l'interior de l'estructura.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.