Barraca i corral del Xaconet 1 Olesa de Bonesvalls

Alt Penedès
Fondo del Montau. 08795 OLESA DE BONESVALLS
Fondo del Montau

Coordenades:

41.3534
1.87413
405819
4578600
08146-109
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Modern
Contemporani
XVII-XIX
Bo
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 012A00007
Cortés Elía, Mª del Agua

Al fondo del Montau. Barraca de planta circular, amb la coberta molt plana ja que les pedres i terra que la cobrien han anat desapareixent. És de pedra seca i té dues portes amb llinda de pedra horitzontals, una al costat de l'altra separades per un muntant de pedres ample. Una de les portes és la d'entrada des de l'exterior i l'altra comunica amb el corral adossat que queda tancat davant d'aquesta porta, amb parets que s'alcen a la mateixa alçada que la barraca.

Les barraques d'Olesa en els seus origens no eren de vinya tot i que després ho fossin. Les utilitzaven com a refugi temporal del pagès, magatzem d'estris del camp i habitatge ocasional, així com per ús dels carboners. Més tard a algunes barraques se'ls va adossar un corral. Son construccions de mitjan del segle XIX, encara que pot haver alguna més antiga. La tipologia de les barraques del terme d'Olesa són diferents de les barraques de la zona de Begues. Les d'Olesa són de pedres irregulars i no son impermeables, sinó que s'impermeabilitzen posant terra a sobre i pedres; les parets ja pugen inclinades des de la base. En canvi les de Begues formen volta a l'interior i a l'exterior formen un curull de pedres que fan pressió a la cúpula i que pel gruix de la teulada ja queda impermeabilitzada; en aquestes les parets pugen rectes fins al començament de la volta del sostre en que ja es comencen a tancar. Fotografia de Santi Estrada.

Pertanyia a la família de cal Xaconet, una de les nissagues més antigues d'Olesa, amb casa al carrer Raval.

ESTRADA, D.; ESTRADA, S.; FARRÉ, P.; MITJANS, M.; ROS, D.; ROS, N.; ROS, R.; SOLER, J. (2005). Petjades Històriques. Recull de construccions rurals en pedra seca i altres curiositats naturals al terme d'Olesa de Bonesvalls. Grup de Recerca Olesa Rural. Edicions Andana, Vilafranca del Penedès.