Barraca dels Rierals Olesa de Bonesvalls

Alt Penedès
Camí al corral de l'Esquerrà. 08795 OLESA DE BONESVALLS
Camí de la depuradora cap al corral de l'Esquerrà.

Coordenades:

41.33996
1.83125
402212
4577156
08146-110
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Modern
Contemporani
XVII-XIX
Bo
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 006A00015
Cortés Elía, Mª del Agua

Es troba al costat del camí que porta de l'Hospital cap al corral de l'Esquerrà, poc després de passar la depuradora. És una barraca de planta circular, de pedra seca, coberta amb falsa cúpula de forma semicircular, amb porta amb llinda horitzontal de pedra. Es una barraca que es troba en mig de les feixes agrícoles i encara es conserven al seu entorn marges de pedra seca.

Es troba dins el terme del parc Natural del Garraf. Les barraques d'Olesa en els seus origens no eren de vinya tot i que després ho fossin. Les utilitzaven com a refugi temporal del pagès, magatzem d'estris del camp i habitatge ocasional, així com per ús dels carboners. Més tard a algunes barraques se'ls va adossar un corral. Son construccions de mitjan del segle XIX, encara que pot haver alguna més antiga. La tipologia de les barraques del terme d'Olesa són diferents de les barraques de la zona de Begues. Les d'Olesa són de pedres irregulars i no son impermeables, sinó que s'impermeabilitzen posant terra a sobre i pedres; les parets ja pugen inclinades des de la base. En canvi les de Begues formen volta a l'interior i a l'exterior formen un curull de pedres que fan pressió a la cúpula i que pel gruix de la teulada ja queda impermeabilitzada; en aquestes les parets pugen rectes fins al començament de la volta del sostre en que ja es comencen a tancar.

Pertany a la propietat Parellada Torrents, feta per parcers que cultivarien les terres.

ESTRADA, D.; ESTRADA, S.; FARRÉ, P.; MITJANS, M.; ROS, D.; ROS, N.; ROS, R.; SOLER, J. (2005). Petjades Històriques. Recull de construccions rurals en pedra seca i altres curiositats naturals al terme d'Olesa de Bonesvalls. Grup de Recerca Olesa Rural. Edicions Andana, Vilafranca del Penedès.