Barraca del Xuclà 1 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  950 m al sud de La Portella

  Coordenades:

  41.87855
  1.95729
  413481
  4636817
  08012-71
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Modern
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 018A00001
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta rectangular, amb una superfície aproximada de 10 m2. Està construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. A la paret de llevant hi trobem una obertura en forma de porta. La paret oposada, oriental, ens mostra una obertura al centre del mur en forma de petita finestra. El sostre és de doble vessant i fet amb grans lloses aguantades per un tramat de bigues de fusta. Sobre de les lloses hi ha terra aixafada per tal d'aïllar tèrmicament l'estructura. Avui dia, pràcticament la totalitat del sostre ha cedit.

  Hi ha gran vegetació tan a dins com a fóra de l'estructura.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.