Barraca del Xuclà 2 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  850 m al sud de La Portella

  Coordenades:

  41.8795
  1.95623
  413394
  4636924
  08012-72
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Modern
  XIX-XX
  Regular
  Algunes de les bigues comencen a esquerdar-se. Està en un estat previ a l'enrunament.
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 018A00001
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta quadrangular, amb una superfície aproximada d'uns 12 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. A la vessant de llevant mostra una obertura en forma de porta mentre que a l'interior, tan a la paret meridional com a la septentrional, podem observar dos petits forats al mur (dos a un i dos a l'altre), que funcionaria com a receptacle per col·locar-hi diversos elements i eines. El sostre és de doble vessant i està fet amb grans lloses de pedra, tapades per terra a sobre aïllant l'estructura tèrmicament. A sobre de la terra hi ha alguns blocs de pedra, sobretot als laterals del sostre. Aquest es recolza sobre un tramat de bigues de fusta.

  Hem trobat a l'interior alguns pals, bastons i altres que formarien part dels utensilis del pagès.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.