Barraca del Vilarasau 4 Avinyó

  Bages
  Morisco
  900 m al nord-est d'El Ferràs

  Coordenades:

  41.88068
  1.94586
  412535
  4637066
  08012-473
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Modern
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 018A00011
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta circular, amb una superfície aproximada de 6 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. El sostre seria de volta cònica tot i que actualment ha cedit en la seva totalitat. El mur ha anat desapareixent en la seva vessant més occidental. Observem, doncs, el mur de llevant amb pràcticament tota la seva totalitat, la resta està molt malmesa.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.