Barraca del Vilarasau 5 Avinyó

  Bages
  Morisco
  90 m al sud-oest d'El Ferràs

  Coordenades:

  41.87414
  1.9431
  412297
  4636342
  08012-474
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Modern
  Contemporani
  XVII-XVIII
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 018A00013
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta circular, situada uns 150 m al sud-oest d'El Ferràs, amb una superfície aproximada de 10 m2, construïda amb carreus de pedra irregulars i lligats en sec. A la seva vessant de migjorn hi ha una obertura en forma de porta. El sostre ha desaparegut en la seva totalitat tot i que suposem que es tractaria d'un sostre de volta cònica. Està enmig del bosc la qual cosa posa en perill la seva estructura ja que està envoltada de vegetació tan a l'interior com a l'exterior.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.