Barraca del Vilarasau 1 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  600 m al sud d'Els Pujols

  Coordenades:

  41.86345
  1.95556
  413317
  4635143
  08012-192
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Modern
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Productiu
  Privada
  Ref. cad.: 013A00006
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta rectangular, amb una superfície aproximada de 10 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. A la paret de ponent hi ha una obertura en forma de porta. El sostre està fet amb lloses però no hem pogut saber si està fet de proto-volta cònica o amb bigues de fusta, ja que la barraca estava tancada amb una porta. Segurament, però, es tracta d'un sostre de proto-volta cònica.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.