Barraca del Vilarasau 2 Avinyó

  Bages
  Avinyó
  700 m al sud d'Els Pujols

  Coordenades:

  41.8628
  1.95571
  413328
  4635070
  08012-193
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Modern
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 013A00006
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta quadrangular, amb una superfície aproximada de 12 m2 i construïda amb carreus irregulars de pedra, lligats en sec. A la paret septentrional hi ha una obertura en forma de porta. El sostre és de proto-volta cònica, a base de la superposició de lloses, coronades per una llosa més grossa al capdamunt de l'estructura. Sobre de les lloses hi ha terra aixafada que funciona com a aïllant tèrmic.

  Hi ha vegetació extrema a l'exterior de la barraca que en dificulta la fotografia.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.