Barraca del Pla de la Garriga 5 Avinyó

  Bages
  Sta. Eugènia de Relat
  1000 m al sud-est de Vilapudúa de Baix

  Coordenades:

  41.89083
  1.97924
  415318
  4638159
  08012-191
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Modern
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 022A00006
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de vinya de planta rectangular amb una superfície aproximada de 12 m2. Està construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. A la paret de tramuntana hi ha una obertura en forma de porta. El sostre és fet amb lloses de pedra sostingudes sobre d'un tramat de bigues de fusta, en doble vessant, tot i que gran part del sostre ha cedit. A la paret de migjorn hi ha una petita obertura.

  Hi ha força vegetació tan a l'interior com a l'exterior.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.