Barraca del turó de ca l'Arnau 1
Copons

Camí de Sant Gabriel, 08289
    Al nord-oest del nucli urbà, a les feixes del vessant de migdia del turó de ca l'Arnau

Afectada per l'abundant vegetació que cobreix la zona.
    Adriana Geladó Prat

Barraca aïllada de planta circular, bastida en la tècnica de la pedra seca i coberta per una falsa cúpula. Aquest sistema consisteix en la superposició de filades sobreposant lloses o pedres planes, disposades amb la inclinació necessària per evitar les filtracions d'aigua. A la part superior, la cúpula es remata amb una llosa o pedra de cloenda i està recoberta amb terra i pedruscall. L'accés es fa mitjançant una obertura rectangular amb llinda de pedra plana. La construcció està bastida amb pedres escairades de diverses mides, disposades de manera regular i amb pedres petites per falcar els espais entre juntes. L'interior està cobert de vegetació.

La tècnica de la pedra seca o pedra en sec consisteix en encaixar pedres sense utilitzar cap tipus de morter ni argamassa per lligar-les. En ocasions s'utilitza terra per tapar els forats que hi puguin quedar, amb la intenció d'evitar filtracions d'aigua. També es pot utilitzar aquesta terra barrejada amb pedruscall a l'interior dels murs, a mode de reble. A Copons, les barraques de pedra seca estan directament relacionades amb el cultiu de la vinya, tot i que també amb l'agricultura i amb altres usos com l'aixopluc davant les inclemències del temps o com a magatzem per guardar-hi eines. Les de dimensions més grans, fins i tot, s'utilitzaven com a refugis pels animals. Les barraques cobertes amb el sistema de la falsa cúpula de Copons presenten majoritàriament una planta circular, tot i que també se'n documenten de planta quadrada.