Barraca d'El Tomàs Avinyó

  Bages
  Avinyó
  120 m a l'oest d'El Tomàs

  Coordenades:

  41.84846
  1.97067
  414551
  4633463
  08012-372
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Modern
  XVIII-XIX
  Dolent
  Està en ruïnes
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 008A00037
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta quadrangular i una superfície aproximada de 8 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. Al mur de migjorn podem apreciar una obertura en forma de porta. Gran part de la barraca ha cedit i, per tant, no podem saber del cert quin tipus de sostre tenia, encara que la presència d'algunes bigues de fusta a l'interior ens fan suposar que es tractaria d'un sostre de lloses sostingudes per un tramat de bigues.

  Hi ha un excés de vegetació que posa en perill els pocs vestigis que en resten

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.