Barraca del Pla de la Devesa Avinyó

  Bages
  Morisco
  1000 m al sud de La Guardiola

  Coordenades:

  41.82891
  1.94329
  412251
  4631320
  08012-373
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Modern
  Popular
  XVIII-XIX
  Regular
  El sostre ha començat a cedir
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 007A00004
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta circular, amb una superfície aproximada de 8 m2, construïda amb carreus de pedra irregulars i lligats en sec. A la vessant nord presenta una obertura que forma la porta. Aquesta està sostinguda per un llindar de fusta. La part superior del llindar de la porta ha començat a cedir, posant en greu risc el sostre de la barraca. Aquest sostre està fet amb volta cònica, a partir de la superposició de lloses de pedra.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.