Barraca del Pla de l'Amo Avinyó

  Bages
  Morisco
  900 m al nord-est de La Guardiola

  Coordenades:

  41.8413
  1.94862
  412711
  4632690
  08012-374
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Popular
  Modern
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 009A00011
  Marc Cucurella Pinilla

  Barraca de planta quadrada, amb una superfície aproximada de 12 m2, construïda amb carreus irregulars de pedra lligats en sec. Destaca la gran solidesa de l'estructura. Al mur de ponent hi ha una obertura en forma de porta. El sostre està fet amb proto-volta cònica , ja que, a partir d'una base quadrada, les lloses es van sobreposant fins a ser tancada per una sola llosa molt més allargada i grossa que la resta.

  La paret de migjorn es recolza sobre un mur que té una distància molt llarga, aproximadament de 500 m.

  La barraca de vinya tenia una funció únicament agrícola: guardar eines del camp, servir de refugi pel pagès i, en molts casos es convertia en un espai imprescindible per poder realitzar les tasques del camp amb certa comoditat, és per això que hi ha tanes barraques. Gairebé cada camp té la seva; era com un punt estratègic per la pagesia. Avui en dia encara s'usen però en menor mesura i únicament amb la funció de guardar-hi eines i utensilis agrícoles. La gran expansió de les barraques es du a terme sobretot entre els segles XIX i XX.

  - SOLER I BONET, Josep (1994). Les barraques de vinya. Les construccions de pedra seca a la comarca del Bages. Manresa, Centre d'Estudis del Bages.